Emoțiile – acel ghid interior atât de vital

Tot ceea ce ține de sfera emoțională ne poate ajuta și ne poate îmbunătăți viața sau din contră, poate deveni un obstacol pentru ceea ce dorim să realizăm în propria viață. Depinde doar de sensul sau de modul în care ne raportăm la tot ce înseamnă emoție.

            Se spune că mintea poate fi un excelent servitor dar, în schimb, un foarte prost stăpân! Atunci când analizăm ceea ce ni se întâmplă dar permitem minții inferioare (mentalului) să preia frâiele, lucrurile nu ies după cum ne-am dori. Devenim reci și insensibili, uităm de noi înșine. Este valabil și când ne referim la emoții. A le lăsa să preia controlul și a ne lăsa subjugați de ele în totalitate ne face să uităm de propria noastră direcție.  Pe de o parte devenim prea reci și insensibili pe de altă parte devenim prea….aerieni.

            Emoțiile sunt contactul cu propria lume interioară și „ascultându-le” vom putea afla mult mai multe despre noi înșine decât am putea crede. A le lăsa să preia controlul ar fi precum am permite unor căi nărăvași să preia controlul caleștii pe care propriul nostru Sine o conduce.

Tot ceea ce ține de sfera emoțională ne ghidează în realitate extrem de bine. De cele mai multe ori însă, noi suntem cei care nu pricepem sensul și mesajele care ne sunt transmise de suflet prin intermediul emoțiilor. Tocmai de aceea apare haosul în care ne putem pierde uneori.

Să presupunem că te afli pentru prima dată în fața unei persoane cu care va trebui să lucrezi dar care îți inspiră teamă. Pur și simplu. Nu ai mai întâlnit niciodată acea persoană, nu știi de ce dar….simți teamă. Ce faci? Lași teama să preia controlul asupra ta? Vei renunța la locul de muncă pentru că simți teamă și crezi că nu vei putea lucra cu acea persoană? Sau îți permiți să explorezi sentimentul acesta și cauți să înțelegi de unde vine? Vei constata, pe măsura ce vei analiza mai îndeaproape această emoție, că, în realitate, în cele mai multe cazuri, nici nu prea are de a face propriu-zis cu persoana respectivă, ci cu ceea ce crezi tu că reprezintă acea persoană pentru tine. Probabil privirea, tonul vocii, gesturile, hainele îți amintesc de altcineva, de altceva, altă situație….cine știe? De ajuns să pornești pe acest drum al …..căutărilor interioare.

Întotdeauna emoțiile ne ghidează către ceea ce este cu adevărat în interiorul nostru. Condiția este să nu ne lăsăm conduși de ele ci să ne îngăduim nouă înșine răgazul necesar pentru a înțelege ceea ce vor să ne transmită cu adevărat.